Diamantens kvalitet.

Diamanter er blevet et symbol forbundet med troskab, klarhed, energi og vitalitet. Diamanter symboliserer forholdet mellem modsætninger; sort og hvid, lille/stor, liv/død og ikke mindst forholdet mellemmand og kvinde. Diamanter er derfor også den sten der oftest bruges ved forlovelses- og vielsesringe. Diamanten er symbolet på den rene sjæl. Den stimulerer koncentrationen, giver klarhed samt indsigt. Denne sten henvender sig derfor ideelt til forholdet mellem to elskende. 

VÆRD AT VIDE OM DIAMANTER

For en som ikke er uddannet diamantgraderer, er det umiddelbart svært at om den ene diamant er smukkere end den anden og derved kan det være svært at forstå de store prisforskelle der kan være. Ved du derfor hvad de 4 C’er er, vil du få en meget bedre forståelse for den store verden af diamanter. Diamanter er klassificerede og prissat internationalt efter de 4 C’er; Carat, Color, Clarity og Cut. (carat (vægt), farve, klarhed og snit)

Carat

Carat er en måleenhed, der fortæller vægten af diamanten, modsat karat, som bruges ved guld og er et udtryk for renheden af guldet.
(du må ikke forveksle Carat med karat, som i “18K Guld,” som henviser til guld renhed.) En diamant på 1.00 carat vejer præcis 0.20 gram. Store diamanter er sjældne og dyre – for eksempel er en 1.00 carat diamant med brillant snit dyrere end 10 diamanter på 0.10 carat, selv af samme kvalitet og snit. 
Da selv en lille stykke af en carat kan gøre en kæmpe forskel i pris, er det med stor præcision at diamanten håndteres. I diamant industrien bliver vægten som regel målt i 100.000 af en carat og derefter rundet ned til en hundrededel af en carat. Diamanter der vejer mere end 1 carat bliver målt helt ned i decimaler, fx. 1.12 carat.

COLOR (FARVE)

Diamanter er vurderet efter for lidt farve de har – jo mindre farve, jo højere værdi. Dog er undtagelsen ved ovenstående påstanden de farvede diamanter, så som pink og blå, som ligger helt uden for denne farveskala. De diamanter du finder i de fleste smykkeforhandlere, ligger i farver fra farveløse til næsten farveløse, oftest med et hint af gul eller brun.

Farveskalaen for diamanter begynder med bogstavet D, som repræsenterer Exceptional hvid +, og fortsætter med at få mere og mere farve, helt ned til bogstavet Z. Hvert bogstav har et helt defineret spektrum af farver. Diamanternes farve bliver identificeret ved at sammenligne dem med diamanter man i forvejen kender farven på, under et helt specielt lys og lup. 

Farvede diamanter

Intensiteten og dybden af farven er det vigtigste når du overvejer at købe en farvet diamant. Jo mere intens farve, jo mere sjælden og mere værdifuld vil diamanten være. Alle vores farvede diamanter er naturlige og har ikke været udsat for kunstig farve eller teknikker såsom maling eller bestråling.
Da hvide diamanter er den mest udbredte og kendte, kommer det for nogen som en overraskelse, at farvede diamanter findes naturligt. Udenfor de mest almindelige farver som hvid, gul eller brune diamanter, findes der et væld af farvede, såsom pink diamanter, champagnefarvede diamanter, gule diamanter, røde diamanter og chokoladebrune diamanter.

For diamanter er sjældenhed lig med værdi. Med diamanter indenfor den normale farve scala er værdien baseret på manglen af farve, fordi farveløse diamanter er de mest sjældne. Indenfor farvede diamanter er sjældenhed og pris, fastsat efter diamantens farveægthed, renhed og dybde. 

GIA

På GIA farvede diamant rapporter, er farvede diamanter gradueret i rækkefølge for at øge farvestyrken fra sarte, meget lys, lys, fancy lys, og fancy til fancy mørk, fancy intens, fancy levende og fancy Deep. 
Fancy Vivid og Fancy Deep generere normalt de højeste priser.

  • Faint
  • Very Light
  • Light
  • Fancy Light
  • Fancy
  • Fancy Dark
  • Fancy intense
  • Fancy Vivid
  • Fancy Deep

KLARHED (CLARITY)

Der er oftest små naturlige uklarheder i diamanter. Hvis uklarhederne ikke kan ses af det trænede øje i 10 gange forstørrelse, er det besluttet af diamanten kaldes lupren (fejlfri/flawless). Slørede tvetydigheder er klassificerede med navne som VVSI (very very narrow inclusions, meget meget små indeslutninger), VSI, Si og Piquerede sten, hvor de slørede uklarheder kan ses uden forstørrelse. Små uklarheder gør som regel ikke noget ved udseende af stenen, hvorimod større indeslutninger kan blokere and stå i vejen for lyset der skinner igennem diamanten. Kan lyset ikke skinne helt igennem diamanten mister stenen meget af den brilliance.

Fordi diamanter dannet dybt inde i jorden, under ekstreme varme og tryk, har de ofte unikke modermærker, enten interne (indeslutninger) eller eksterne (pletter). 

Praktisk talt indeholder alle diamanter naturlige karakteristika, kaldet indeslutniger. Størrelsen, placeringen, og antallet af indeslutninger afgør stenens klarhed og har indflydelse på prisen. Klarhed er fastlagt ved at forstørre stenen 10 gange, og er der her ikke noget at se, har det ikke indflydelse på klarheden. 

Ved diamantens klarhed refereres der til disse indeslutninger og pletter. Diamanter uden disse naturlige mærker er sjældne og dette afgør diamantens værdi. Ved brug af GIA International Diamond Grading System™, bliver diamanterne klassificeret som fejlfri/flawless (FL) til diamanter med synlige indeslutninger (I3).

Hver diamant er unik. Ingen er helt perfekt under 10 × forstørrelse, selv om nogle kommer tæt på. Kendt som flawless (fejlfri) diamanter, disse er ekstremt sjældne.

CUT (Slibning)

Slibningen, i modsætning til de andre C’er, er udført at mennesker. Slibningen er altafgørende for værdien af diamanten. Et forkert forhold i stenens proportioner eller fejl i stenens symmetri kan ødelægge ilden og glans af diamant. Der er mange slibe former. Brillant slibning med 57 facetter er den mest berømte og slibende form, der giver Diamanten sin optimale glans.

Den traditionelle 58 facetter i en rund brilliant diamant. Hver facet, præcist skåret og defineret, er så små som to millimeter i diameter. Men uden denne præcision, ville en diamant ikke være nær så smuk. Diamant umiddelbare tiltrækningsevne afhænger af slibningen (cut) mere end noget andet. 

Slibningen af enhver diamant tre attributter: “glans” (det samlede lys afspejles fra en diamant), “fire” (spredning af lys i farver af spektret), og “scintillation” (lysglimtet Når en diamant bevæges).

Forståelsen af diamantens cut (slibning) begynder med formen på diamanten. Den traditionelle runde Brilliant er den form, der anvendes i de fleste diamant smykker. Alle andre er kendt som fancy former. Traditionelle fancy former omfatter Marquise, pære, ovale og smaragd skæringer. Hjerter, puder, trekanter og en række andre er også stigende popularitet i diamant smykker.

Som en værdi faktor, refererer slibningen til en diamants proportioner, symmetri og polish. F.eks. er en almindelig rund brilliant opbrygget af nogle essentielle kompenenter; De vigtigste komponenter, fra top til bund, er kronen, bælte og pavillon. En rund brillantsleben diamant har 57 eller 58 facetter, den 58. facet er en lille flad facet i bunden af pavillonen, der er kendt som culet. Den store, flade facet på toppen er bordet. Proportionerne af en diamant refererer til forholdet mellem størrelse, krone-vinkel og pavillon dybde. 

Investeringsdiamant

FORMER

Den brilliant sleben diamant er det mest populære diamant snit, der repræsenterer ca 75% af alle solgte diamanter. På grund af mekanikken i sin form, den runde diamant er generelt bedre end fancy figurer på korrekt afspejling af lys og maksimerering af det potentielle lysstyrke.

Den prinsesse cut diamant, først kreeret i 1980, er den mest populære fancy diamant form, især for forlovelsesringe. Ligesom runde diamanter, er prinsesse cut diamanter et godt valg for deres fleksibilitet.

Fordi den oval diamant er et modificeret Brilliant-cut (ligesom stort set alle runde diamanter), de to diamant snit har en lignende “fire” og glans.
Men, de ovale cuttede diamanter har fordel af den ekstra aflange form, som kan skabe illusionen af størrelse.

Den Marquise cut diamant er en fodbold-formet, modificeret brilliant-cut. Eftersom en Marquise diamant er lang og smal, kan den også skabe illusionen af større størrelse. carat til carat, har Marquise Diamant formen, en af de største overflade områder af alle diamant forme/snit. Dette gør den et godt valg, når de forsøger at maksimere den opfattede størrelse. 

Den modificerede Brilliant-cut pæreformet diamant er en kombination af en runde og en Marquise form, med et tilspidset punkt på den ene ende. Ideelt set skal en pæreformet diamant have fremragende eller meget god symmetri. Punktet skal være lige op med toppen af den runde ende. “Shoulder” og vinger (de øvre og nedre kurver på højre og venstre side af diamant) bør danne ensartede, symmetriske kurver.

Den Cushion cut diamant kombinerer et kvadratisk cut med afrundede hjørner, meget lig en pude (deraf navnet). Dette klassiske cut har eksisteret i næsten 200 år, og i det første århundrede af sin eksistens var den mest populære diamant form (svarende til Round cut i dag). Finjusteringer i cut har ført til en nylig genopblussen i popularitet.

Det unikke udseende af Emrald cut (smaragd snit) diamant skyldes trin nedskæringer af dens pavillon og det store, åbne bord. I modsætning til det glimtende brilliant-cut, skaber emerald cut(smaragd-snit) diamanter en Hall-of-mirror effekt, i samspil mellem lys og mørke fly. Ofte er “inklusion” eller “kropsfarve” lettere, at se i en smaragd cut diamant.

Den Asscher cut diamant blev først produceret i 1902 af Asscher brødrene fra Holland, er en forløber til Emerald cut (Smaragd snit). Asscher cut diamanter svarer til Emerald Cut (smaragd cut), men i en kvadratisk form med større facetter, en højere krone, og et mindre bord. Denne kombination ofte giver mere glans end Emarald Cut (smaragd cut.).

Den Radiant cut diamant er det første rektangulære snit til at have et komplet brilliant-cut facet mønster på både krone og pavillon, hvilket skaber en glimtenede og livlig diamant. Den modificerede firkantede form er en dejlig bro mellem en pude og en prinsesse cut, og derfor ser smukt sæt med både afrundede eller kvadratiske kantede diamanter.

Det modificerede Brilliant-cut hjerteformet diamant er en unik og umiskendelig symbol på kærlighed. Hvilket gør den populær i Solitaire vedhæng samt ringe. Hjerteformede diamanter mindre end 0.50 karat er ikke et optimalt valg, da hjertet form er sværere at opfatte i mindre diamanter, især efter de er sat på ben.